sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Kuulumisia koulukurssilta


Joululoman jälkeen, keskiviikkoiltana, kokoontui neljä innokasta koulukurssilaista (sekä muutaman lomapäivän jälkeen neljä melko virkeää tuntihevosta) maneesiin; Marika ja Lenttu, Taina ja Ansa, Tuuli ja Lissu, Tuulikki ja Irkku. Koska eräs nimeltä mainitsematon kurssilainen ajatteli, että blogikirjoitus voisi olla hauska idea, saatiin lopulta koko ryhmä innostumaan (tai ainakin suostumaan) asiaan.

Koulukurssilaisten esittely: Marika ja Lenttu.
Koulukurssilaisten esittely: Taina ja Ansa.
Koulukurssilaisten esittely: (päätön) Tuuli ja Lissu.
Koulukurssilaisten esittely: Tuulikki ja Irkku.
Ensimmäisenä päivänä keskiviikkoiltana aiheena olivat jyrkät väistöt keskihalkaisijalta uralle, sekä toisella pitkällä sivulla tehtävä avotaivutus. Harjoitusta ratsastimme käynnissä ja ravissa. Laukassa tehtävämme oli ratsastaa puolirataa leikkaa ja jatkaa vastalaukassa pitkän sivun loppuun. Väistöt sujuivat kaikilta ratsukoilta alkukangertelujen (väärään suuntaan olevat asetukset, takapää edellä tulevat väistöt ja muutamat muut pikkujutut :-))  jälkeen hyvin. Laukkatehtävän suurin vaikeus taisi olla se, että kaikki ryhmäläiset kykenivät laukkaamaan samaan aikaan pääty-ympyrällä ennen tehtävän aloittamista. Sen sijaan vastalaukat sujuivat pääosin ilman ongelmia.

Ansa ja Lissu alkuverryttelevät ravissa.
Ensimmäisen illan loputtua maneesissa ja tallissa oli tyytyväisiä ratsastajia ja hevosia!

Ensimmäisen illan päätteeksi oli Heidi kysellyt meiltä toiveita seuraavien päivien tuntien aiheiksi. Yksi toiveista oli temponmuutokset ja siirtymiset. Niitä alettiin treenata torstaina. Ensiksi tehtävänä oli tulla ravissa lävistäjälle ja tehdä lävistäjän aikana kaksi siirtymää käyntiin. Sen jälkeen tehtävä muuttui ensiksi ravin hidastuksiin ja keskiraveihin ja sen jälkeen laukan kokoamisiin ja pidennyksiin. Helpolta kuulostavat tehtävät, mutta yllättävän vaikeat suorittaa, kun hidastuksia tai temponlisäyksiä piti lävistäjään saada mahtumaan useita (jopa 3-5 kappaletta). Laukassa tehtiin yhden lävistäjän aikana kokoaminen – eteen ratsastus – kokoaminen – eteen ratsastus – ja vielä yksi kokoaminen. Erityisesti laukassa tuntui laukan kokoamista helpompi vaihto olevan siirtyminen raviin. Onneksi tehtävä sujui kaikilta loppujen lopuksi myös laukassa, mutta muutamaan kertaan taisi itse kullekin ratsastajalle tulla tutuksi kommentit ”eteen!” ja ”pohje!”.
Taina ja Ansa esittävät ravia lävistäjän lopussa.

Hämmentävä hetki torstain tunnilla: kaikki neljä ratsukkoa laukkaavat samaan aikaan pääty-ympyrällä.
Toisen illan loputtua maneesissa ja tallissa alkoi olla jo hieman nuutuneita (joskin yhä tyytyväisiä) ratsastajia, joista ainakin osalla taisivat vatsalihakset olla vähän kipeinä.

Perjantaina, eli kurssin viimeisenä päivänä, aiheena oli toinen kurssilaisten toivoma asia: ympyrät, voltit ja kaarevat urat. Työskentely aloitettiin isolla keskiympyrällä, jossa sekä käynnissä, ravissa, että laukassa haettiin tasaista tuntumaa ja tarpeeksi eteenpäin liikkuvia hevosia. Työ tuottikin tulosta ja hevoset liikkuivat alkuverryttelyn jälkeen hyvin. 

Tuulikki ja Irkku laukkaavat keskiympyrällä.
Tuuli ja Lissu laukkaavat keskiympyrällä.

Seuraavan tehtävänä oli tulla A:sta pituushalkaisijalle ja peilien kohdalla kääntää ensiksi voltti vasemmalle ja sen jälkeen oikealle, siten, että volteista muodostui kahdeksikko. Volttikahdeksikon jälkeen piti vielä onnistua jatkamaan suoraan C-päätyyn asti. Tehtävää tehtiin sekä käynnissä, ravissa, että laukassa. Taaskin laukkatehtävä taisi olla kaikista haastavin, mutta kaikki kyllä suoriutuivat kunnialla tehtävästä loppuun asti.

Marika ja Lenttu suorittavat volttikahdesikkoa käynnissä.
Perjantain jälkeen oli tallissa erittäin tyytyväisiä ratsastajia. Kaikkien ratsut olivat toimineet selkeästi paremmin kurssin loppua kohden. Lisäksi samalla hevosella kolme päivää putkeen ratsastaminen alkoi tuottaa kyllä perjantaina tulosta ja myös ratsastajat alkoivat löytää hevosista huomattavasti enemmän hienosäätömahdollisuuksia. Valitettavasti kurssin sivutuotteena taisi tulla useammallekin ratsastajalle kipeät vatsalihakset :-) (jostain syystä vaikutti siltä, että kolmena päivänä peräkkäin 1,5 tuntia tehokasta kouluratsastusta aiheutti pientä väsymystä).

Tämä koulukurssiryhmä toivottelee kaikille hyvää alkavaa vuotta ja hyviä ratsastuksia!

-Marika, Taina, Tuuli ja Tuulikki

P.S. Pahoittelut kuvien heikosta maneesilaadusta. Eikö kuitenkin ole parempi, että edes jotain valokuvia löytyy? (Pahoittelut myös ylipitkästä kirjoituksesta, ehkä joku kuitenkin jaksoi lukea loppuun asti)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti